Som Pilot

”Lite frisk luft har ingen dött av!”

”Det är helt underbart att bara få komma ut!”

”Här har jag inte varit på många år!”

Detta är några av de saker vi får höra från många av de äldre som vi möter på våra cykelturer runtom på stadens äldreboenden. Många av våra äldre har inte längre den fysiska förmåga det krävs för att kunna ta en cykeltur ned till havet, för att besöka någon av stadens mysiga parker eller bara komma ner i centrum för en god kopp kaffe. För många handlar en cykeltur om en så enkel sak som att känna att man lever och kan vara delaktig i samhället. Därför är Cykling utan ålders mission att ge våra äldre rätt till lite vind i håret.

Vem kan bli Pilot? Alla kan bli piloter! Tack vare cykelns elmotor klarar alla av att cykla med både en och två passagerare! Det är såklart också bra om du har ett gott humör, tycker om att träffa människor och gillar frisk luft. Vi har piloter i alla ålderskategorier, studerande till pensionärer och allt däremellan! Minimiålder 18 år.

Hur kommer jag igång? Du registrerar dig som pilot på hemsidan. Sedan väljer du vilket eller vilka boenden du vill cykla för. Därefter kopplas du samman med boendets Kapten. Tillsammans kan ni komma överens om en bra tid att träffas för en första introduktion. När du blivit godkänd som pilot kan du själv välja tid för din nästa tur efter lust och väder!

Vad behöver jag tänka på? Det är viktigt att cykla långsamt och anpassa farten efter passagerare och rådande trafiksituation. Hastigheten upplevs fortare för passagerarna än för piloten. Vi sätter alltid säkerheten för både pilot och passagerare i främsta rummet. Som pilot omfattas du av en olycksfallsförsäkring. Den gäller till, från och under cykelturen.

Nedan finner du ett antal instruktionsvideor (för tillfället på danska) som kan vara bra att titta på innan du ger dig ut på din första cykeltur.

JAG VILL CYKLA!

Cykling_utan_alder02

Växla med elcykeln:

Inbromsning 101: 

  • Bromsa alltid huvudsakligen med höger bromshandtag på styret (detta är bakbromsen).
  • Frambromsen bromsar båda framhjulen samtidigt och kan kännas obehagligt för en ovan pilot. Använd därför främst frambromsen i mycket låga hastigheter och när du skall stanna helt.
  • När du står stilla (till exempel vid trafikljus eller kö) är det en bra ide att låsa bromsen via den lilla knappen på bromshandtaget. Denna fungerar som handbroms och säkerställer att cykeln står helt still och inte rullar.

Bagageutrymme:

Sufflett:

Påstigning med passagerare:

Batteri & gashandtag: