Intervju med Sveriges cykelpionjär

Kalle Albjär heter eldsjälen som varit ansvarig för att ta Cykling utan ålder till Malmö. 2015 övertygade Kalle Malmö stad om att satsa på Cykling utan ålder. Kalle delar med sig av vad som driver honom, sitt bästa minne från en cykeltur och hur han ser på framtiden. Läs hela intervjun med Kalle här!

Cykling_utan_alder02

Kalle Albjär är en riktig inspirationskälla och initiativtagare till Cykling utan ålder i Malmö.

Hur kom du i kontakt med Cykling utan ålder första gången?

Jag läste om att projektet fanns i Danmark och ville gärna se det även i Malmö så jag kontaktade grundaren Ole Kassow och med lånade cyklar höll vi en presentation för bla Malmö stad och gjorde ett par provturer med ett boende, intresset väcktes och på den vägen sprider sig nu projektet i Sverige.

Vad tror du är den största nyttan för de äldre men även för frivillig cyklisterna?

Även om jag gör detta för att jag tycker att det är kul att cykla och givande att träffa de äldre så är det ändå de äldre som ofta inte kan komma ut och röra sig på egna ben som har störst glädje. Den glädjen och energin man kan se när vi rör oss i parker, längs kusten eller återser deras gamla hem kan vara svår att framkalla på ett boende de spenderar de flesta av sina dagar på.

Vad betyder projektet det för dig?

För mig handlar Cykling utan ålder om att göra något som berikar både mitt och någon annans liv. Vi får träffa nya människor, dessutom i en ålder man kanske inte så ofta umgås med och har erfarenheter av, detta gäller både pilot och äldre, vi får frisk luft och får se och lära känna staden ur nya vinklar.

Hur ser du på framtiden?

I Malmö finns det idag sex cyklar, Uppsala får under våren sina första cyklar och många andra kommuner har visat stort intresse så jag är säker på att vi kommer att se Cykling utan ålder på många platser runt om i Sverige de kommande åren. Det här projektet är för bra och viktigt för våra äldre för att politiker och tjänstemän ska kunna låta bli att ta detta till sig.

Vad är ditt bästa minne från en cykeltur?

Det starkaste minnet jag har är från en tur med ett par som bodde på ett demensboende. Deras son och svärdotter låg begravda på kyrkogården bara fem minuter bort men då de inte längre kunde köra bil och gå själva hade de inte besökt graven på flera år men med hjälp av cykeln kunde de däremot komma ända fram till graven och få en stund för sig själva. Detta betydde så klart väldigt mycket för dem och kunde möjliggöras genom att en frisk person avsatte bara en timme för att cykla.

2 thoughts on “Intervju med Sveriges cykelpionjär

  1. Utanför kyrkogårdarna hittar man skylten ”Cykling förbjuden”. Så jag kontaktade Kyrkogårdsförvaltningen i Malmö, presenterade projektet, och fick bums dispens från förbudet. Vi kan ju räknas som rullstol, sa jag – och det gick hem! Gäller alla Malmös kyrkogårdar.

    1. Hej!

      Vilket bra initiativ! Superkul att du engagerar dig, det är vi tacksamma för! Då vet vi att det numera är OK att besöka kyrkogårdarna i framtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *