10 år av cykelglädje och gemenskap
För 10 år sedan startades Cykling utan ålders verksamhet upp i Malmö. Idag finns vi i över 50 kommuner i Sverige och är en del av en global rörelse med över 40 000 piloter och volontärer världen över. Tillsammans fortsätter vi att skapa glädje, gemenskap och möjligheten för fler att få känna vinden i håret och minska den ofrivilliga ensamheten. Var med oss och fira 10 års jubileet!
Det här händer under jubileet
Vi vill uppmärksamma firandet genom en mängd roliga aktiviteter under året. Den 8-23 juni kommer vi ge oss ut på en resa genom landet i Nils Holgerssons anda. Resan startar i Uppsala och avslutas i Malmö, vilket var de två första CUÅ-städerna i Sverige. Det är cyklisten Mattias Sundstedt och Sören Lindqvist som representerar oss på resan genom Sverige. Resan inleds och avslutas med en färgsprakande och festlig cykelkaravan.
Under resan har vi planerat flera stopp där vi firar jubileet tillsammans med våra lokalavdelningar. Vi kommer att stanna i Uppsala, Stockholm, Trosa, Nyköping, Linköping, Motala, Mullsjö, Alingsås, Mölndal, Varberg, Halmstad, Helsingborg och Malmö. På varje ställe firar vi och uppmärksammar det fina volontärarbetet som görs så att vi kan fortsätta vårt arbete för att öka livskvaliteten och minska den ofrivilliga ensamheten bland våra äldre.
Under resan kommer vi passera cykelloppet Vätternrundan. Under loppet kommer vi sprida mer kunskap om vår organisation och vad vi arbetar mot.
Är du pilot, passagerare eller intresserad av att engagera dig i organisationen och vill veta mer om vårt arbete är du varmt välkommen att komma och fira med oss!
Program
8 juni – Uppsala: firandet börjar!
12.00 – Cyklarna samlas vid Slottskällan där det serveras korv och dryck. Samt tipspromenad från Stadsbyggnadsförvaltningen mobiltet.
12.30 – musik!
13.00 – cykelkaravan Slottskällan – Hospitalsträdgården – Stadsträdgården. Alla med egna lådcyklar är välkomna att delta. Det blir även godisregn i Stadsparken.
14:30 – cykling till Krusenbergs herrgård för de som vill.
Kerstin – CUÅ pionjär blir skjutsad i cykel. Cykelgrupper från Uppsala är inbjudna.
9 juni – Stockholm
09.30 – Våra rickshaws samlas vid Rålambshovsparken
10.00 – Cyklar tillsammans mot Socialdepartementet på Fredsgatan, nära Rosenbad.
10.30 – Socialminister Jakob Forssmed kommer ut för att cykla med en bit samt stanna för samtal och fotografering.
11.00 – Cyklarna rullar vidare mot Kungsträdgården där man stannar fram till kl. 12.00 för att samtala med allmänheten.
13:30 – Enskild hemfärd. Mattias och Sören rullar iväg till nästa firarort, Trosa
9-10 juni – Trosa
9 juni – Mattias och Sören kommer till Trosa på eftermiddagen och möts av 2-3 rickshaws vid Augustendal för att därifrån bli eskorterade till Stadshotellet.
10 juni – Intill banken vid torget i Trosa bjuds det upp till kaffekalas samtidigt som man mellan kl. 14-18 bjuder på cykelturer var 30e minut på Trosagården samt Ängsgården.
Alla är välkomna att provåka och tala med våra aktiva cykelpiloter!
11 juni – Nyköping
10.00-13.00 – på Stora Torget i Nyköping. Bjuds på fika av restaurangskolans elever. Tipstävling med fina priser.
10.30 – Tal av nämndeordförande Carina Wallin.
13.00 – Cykelpiloter och passagerare hänger med när Mattias och Sören cyklar vidare mot Linköping.
12 juni – Linköping
13.00-16.00 – firas på Hagdahlska huset. Kom och få en provtur på en side-by-side cykel.
Det blir lotteri, fika, cykelturer, pilotutbildning för intresserade samt information kring Cykling utan ålder.
13 juni – Motala
13.00-16.00 Vi kommer finnas på plats vid starten av Vätternrundan och tre av våra cyklister kommer även representera Cykling utan ålder i loppet . Kom till Motala torg, träffa våra volontärer och kanske prova en av våra cyklar. Välkomna!
15 juni – Tranås
10.00-12.00 – Lövstagårdens äldreboende. Träffa cyklisterna på deras resa och hör hur det är att vara frivillig-pilot i Cykling utan ålder.
17 juni – Alingsås
18 juni – Göteborg
19 juni – Mölndal
11.30 – kommer till Eklanda Vård och Omsorgsboende. Under vägen gör vi stopp där det finns intresserade/nyfikna. Framme i Eklanda tar vi hågade seniorer på turer fram till 13.00 då de har lunch.
20 juni – Varberg
Midsommarafton – tyvärr endast ett internt firande på äldreboende denna gång.
21 juni – Halmstad
09.00-11.00 – Slottsparkens äldreboende. Här firar man tillsammans med boendet och volontärer genom att bjuda på cykelturer och uppmärksamma vår verksamhet när cyklisterna anländer på sin resa.
22 juni – Helsingborg
10.00 – Hamntorget nedanför Hotell SeaU, Helsingborg. Här finns chans att möta cyklisterna på deras resa och lyssna lite om vad Cykling utan ålder är. Mer utförlig plan kommer.
23 juni – Malmö: firandet avslutas!
12.30 – börjar våra rickshaws samlas på Stortorget för att invänta cyklisterna Mattias och Sören från Uppsala och Stockholm.
Ta tillfället i akt att möta en stor del av våra aktiva volontärer samt grundaren av Cykling utan ålder, Ole Kassow från Köpenhamn,
13.00 – startar cykelkaravanen genom Malmö centrum, via Gustav Adolfs Torg, vidare till Davids Halls torg, Folkets park, Sallerupsvägen och till slutmålet äldreboendet Danska Vägen där det bjuds på kaffekalas och cykelturer för boende och anhöriga.
Ett samtal med vice ordförande Kate Ohlsson
Kate Ohlsson har varit en del av Cykling utan ålder sedan 2016, där hon både cyklat och utbildat nya piloter i Malmö. Sedan 2017 är hon även engagerad i föreningen och arbetar aktivt för att sprida projektet till fler kommuner i Sverige. Hon fastnade direkt för konceptet och menar att det är superhäftigt att med så enkla medel som en cykel kunna förändra livet för en annan medmänniska, och på så vis motarbeta den ofrivilliga ensamheten. I intervjun delar Kate med sig av sina erfarenheter som pilot, berättar om vad det innebär att vara pilot, samt hur enkelt och givande det faktiskt är.
Ett samtal med Alf Benson, ordförande för CUÅ: ”Jag blev helt paff”
“Att åter få vind i håret” är något Cykling utan ålder Sverige (CUÅ) har arbetat för sedan 2015. Organisationen har under åren arbetat mot målet att öka livskvaliteten och minska den ofrivilliga ensamheten hos våra äldre. Alf Benson är sedan 3 år tillbaka ordförande för organisationen. Han berättar nedan om sin resa inom organisationen och vad CUÅ betyder för honom.
Första mötet med CUÅ
För Alf började allt genom ett initiativ han uppmärksammade under första maj för några år sedan. Vid ett äldreboende i hans hemtrakter i Öckerö kommun nära Göteborg samlades “raggare” för att ta med de äldre på en åktur i sina cabrioleter. Alf tyckte att detta var ett fint initiativ.
– Detta skulle ju vi kunna göra, fast med cyklar, och dessutom göra året runt, berättar Alf att han tänkte.
Han började fundera på hur han, tillsammans med den lokala röda korskretsen, skulle kunna organisera och strukturera ett projekt som detta. Han kom då i kontakt med CUÅ för att ställa frågor om deras bokningssystem och om han skulle kunna använda det. Istället fick han frågan att gå med i Cykling utan ålder.
– Och på den vägen är det, säger Alf.
Kort därpå fick Alf frågan om att gå med i styrelsen, något som han till en början sa nej till, då han fortfarande arbetade heltid. Det slutade ändå med att han blev invald i styrelsen, först som kassör och sedan också som vice ordförande. Arbetet inom CUÅ blev då något som han brann för, och ledde till att han gick tidigare i pension för att kunna ägna sig helhjärtat åt detta. Sedan dess har han varit ordförande för organisationen. När han började engagera sig i CUÅ fanns de i 17 kommuner runt om i Sverige. Sedan dess har de växt och finns nu på drygt 50 platser och kommuner runt om i landet.
När Alf tillträdde som ordförande kände han att det behövdes en liten förändring i arbetssättet inom organisationen.
– Vi, vice ordförande Kate Olsson och jag, började jobbade för att det skulle bli lite mer lugna puckar. Att jobba i styrelsen och lokalt måste få vara lite spontant. Det är trots allt ideellt arbete vi ägnar oss åt och det ska vara kul, berättar Alf.
Han understryker att det är ett stort arbete att få organisationen att fungera och att de är väldigt beroende av alla fina volontärarbetare runt om i landet. Just av den anledningen måste arbetet kännas roligt och värdefullt.
Organisationen firar 10 år i Sverige
CUÅ har nu funnits i Sverige i 10 år. Det var Kalle Albjär som fick nys om projektet i Danmark och ville implementera projektet i Sverige. Kalle kontaktade grundaren Ole Kassow och med lånade cyklar presenterade de projektet för Malmö stad. Intresset växte snabbt och på den vägen spreds projektet i Sverige. Kalles pappa, Göran Albjär, tog sedan projektet till Uppsala, som stad nummer två i ordningen.
Organisationen firar alltså 10 år i Sverige, och detta ska uppmärksammas med en resa mellan de två första CUÅ-städerna, Uppsala och Malmö. Det är cyklisterna Mattias Sundstedt och Sören Lindqvist som representerar organisationen under resan. Alf, som har en stor erfarenhet inom marknadsföring, berättar om vikten av att skapa ett “brus” kring sin produkt och organisation. Han menar att resan skapar en möjlighet att prata om och sprida kunskap om organisationen, både på lokal och nationell nivå. Målet med resan är att få in fler människor som engagerar sig och som brinner för detta, men också att uppmärksamma det viktiga volontärarbete som redan görs.
– Jag brukar skämta om att vi vill skapa en folkrörelse kring detta, säger han med ett skratt.
Genom resan hoppas de kunna skapa ett brus externt, men också internt uppmärksamma och tacka piloter och volontärer för det fina arbete de gör.
– Det finns två sidor av myntet, säger Alf.
Under resan kommer de att stanna på flera platser för att fira med och uppmärksamma de olika lokalavdelningarna.
– Vi vill besöka fler boenden och ta ut de äldre på cykelturer lokalt, och förhoppningsvis kan fler cyklister ansluta sig till oss under vägen och cykla vissa distanser med Mattias och Sören, säger Alf.
Detta är en fantastisk grej
Varför CUÅ är viktigt
CUÅ har under sina år bidragit till folkhälsan med många positiva hälsoeffekter hos de äldre som deltagit, både fysiska och psykiska. Att aktivera de äldre, att skapa ett socialt sammanhang, samt att få dem att besöka platser och uppleva naturen igen har visat sig vara väldigt uppskattat. Alf vill också understryka vad projektet kan bidra med för piloterna. Han berättar en historia från hans tid som pilot:
– Jag cyklade med en person som var 100 år, som hade varit ute som sexåring och fiskat med min morfar. Jag blev helt paff. Jag har hört min morfar berätta historier, men nu får jag även höra historierna ur andra perspektiv.
Alf menar att samtalet och berättandet bryggar över generationsgränserna mellan passagerare och piloter, och skapar en varaktig relation. Detta är en stor del av organisationen och något som du kan få ut väldigt mycket av som pilot.
10 fantastiska år av Cykling utan ålder i Sverige har passerat. Detta projekt hade inte varit möjligt utan alla fina volontärarbetare som varje år kämpar och som ger av sin tid för att göra något fint för någon annan, och det är vi evigt tacksamma för. Cykling utan ålder har under åren skapat ett bättre sammanhang för dem som inte haft möjlighet att känna vinden i håret. Detta är något vi kommer fortsätta jobba med och vi ser fram emot många fler år tillsammans med er, och med öppna armar välkomnar vi nya volontärer in i vår verksamhet.